Terhességi cukorbetegség? Mit tegyek, mit egyek?

A terhesség amilyen csodálatos szakasza az életnek, olyan megterhelő is, többek között a rengeteg elvégzendő vizsgálat miatt. Ebben az időszakban a hátunk közepére se kívánjuk a sok nyomkodást, szurkálást, kellemetlenebbnél kellemetlenebb kérdéseket, és még a terheléses cukorvizsgálaton is át kell esnünk, ami úgy kezdődik, hogy a hajnali órákban, éhgyomorra, egy hihetetlenül tömény cukros oldatot kell lehajtanunk, és igyekeznünk nem kihányni. De amilyen macerás, annyira hasznos ez a vizsgálat, ugyanis fény derülhet esetlegesen fennálló gesztációs diabétesz meglétére, ami egészséges kismamáknál is felütheti a fejét. Beszéltünk már róla, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy elkerüljük, de most essen pár szó arról, hogy mi történik, ha az orvos a diabetológiára irányít minket.

Az orvosnál

Ha szerencsénk van, akkor tényleg találkozunk egy diabetológussal, aki elmondja, mire kell odafigyelni. Természetesen a szénhidrátbevitelünkre fog kiéleződni az egész, és ha szükséges gyógyszert is fel fog írni, vagy súlyosabb esetben inzulint. A még szerencsésebbek dietetikushoz is elkerülnek, aki viszont abban tud segíteni, hogy az orvos által előírt étrendi szabályozást, hogyan tudja kivitelezni. A kevésbé szerencsések egy füzetet vagy oktatóanyagot fognak kapni, egyes élelmiszerek tápanyagtartalmával kiegészítve. Ezzel sincs gond, de ebben az időszakban, amikor amúgy is jobban aggódunk, hisz mégiscsak a kisbabánkról van szó, jól esik pár konkrét tanács, hasznos tipp első kézből, és nem a szomszédnőtől, akinek a menyének a barátnője volt ugyanígy, és ezért az egész rokonság szakértő.

 

Ha ezt mutatja a vércukor mérőgép, akkor valószínűleg nincs nagy baj! 

Mit tegyek?

A terhességi cukorbetegség, vagy gesztációs diabétesz ha kezelve és kontrolálva van, akkor különösebben nagy problémát nem okoz. Oda kell figyelnünk az étkezésünkre, számolnunk kell az elfogyasztott szénhidrátot, be kell tartanunk az előírásokat, de ez egy idő után úgyis rutinná válik, és a baba meg sem érzi a változást. Ami viszont nagyon fontos, hogy ne csak a szénhidrát, de a kalória bevitelünkre is figyeljünk oda. Terhesség alatt fogyni nem feltétlenül optimális, erről is volt már szó, inkább azon lenne a hangsúly, hogy ne hízzunk sokat, 6-8 kg-nál semmiképp se többet. A túlsúllyal, elhízással ugyanis jönnek a komplikációk, amelyek gesztációs diabéteszben nagyobb eséllyel elő is fordulnak. A császármetszés sokszor elkerülhetetlenné válik, a baba nagyobb súllyal születik, ami nála is egészségügyi kockázatot jelent az elhízás és diabétesz tekintetében. Ezzel ellentétben a normál testsúlyú, terhességi diabéteszes anyukáknál kedvezőbb kimenetelről számolnak be a szaklapok. Amit tehát a diagnózissal a kezünkben tenni tudunk, az az, hogy először is nem esünk pánikba, és ha nem estünk pánikba, akkor szépen beszélünk egy dietetikussal, hogy hogyan tovább.

Mit egyek?

Az inzulin elválasztás ingadozásához szokás igazítani a szánhidrátok minőségi eloszlását a nap folyamán. Mit értek ez alatt? Tehát reggel igen lusta a hasnyálmirigyünk, így sose kezdjük a reggelt olyan élelmiszerrel, amiben gyorsan felszívódó, egyszerű szénhidrát van (édességek, sütemények, fehérlisztből készült pékáruk). Miért ne? Mert a hasnyálmirigyünk egyszerűen nem képes még ezt a mennyiségű szénhidrátdömpinget lekezelni. Mit válasszunk? Teljeskiőrlésű pékáruk közül válasszunk, felvágottal vagy sovány sajttal, zöldségekkel, gyümölcsök és a tej kerülendőek a reggeli órákban. Tízóraira már jöhet a tejeskávé is, vagy egy szép, piros alma, de mindig rágcsáljunk hozzá korpás kekszet, pirítóst. Ebédre a megfelelő szénhidrátmennyiség keretein belül maradva nagyjából ehetünk bármit, ami az egészséges táplálkozásba belefér, a desszertet hanyagoljuk inkább, hacsak nem édesítőszerrel készült, szénhidrátmentes csodasütiről van szó, aminek pontosan meg tudjuk határozni a tápanyagtartalmát és belefér az étkezésünkbe. De tartalmazzon az ebéd sok zöldséget, zsírszegény húst és valamilyen teljeskiőrlésű gabonát is. Például egy rakott zöldbab, kevés barnarizzsel, egy kis búzakorpával és ízletes pulykaraguval elkészítve tartalmas, de diétába illeszthető ebéd. Az uzsonna az egyetlen, ahol már nem gond, ha gyorsan felszívódó szénhidrátok kerülnek túlsúlyba. No nem kell ennek örömére egy zacskó kekszet befalni, de a gyümölcsöket, a (lehetőleg házilag elkészített) tejdesszerteket ilyenkor fogyasszuk leginkább. A vacsorát ugyancsak a teljeskiőrlésű gabona/pékárú kísérje, odafigyelve az adagok mennyiségére. Ha nincs kedvünk sokat szórakozni egy pár jó minőségű virsli, mustárral, sok zöldséggel és graham piritóssal is tökéletes választás, nem kell egész nap a konyhába rostokolnunk, hogy menedzselni tudjuk az étkezésünket.

Összegezve

Nem kell megijedni akkor, ha kiderül, hogy terhességi cukorbetegségünk van. Általában a szülést követően, a hormonháztartás beálltával, ez is visszaáll a normál kerékvágásba. Addig is azonban be kell tartanunk az orvos utasítását. Leginkább étkezésünk lesz érintett ez ügyben, de testsúlyunk karbantartása miatt a mozgást sem szabad elhanyagolnunk. A megváltozott élethelyzet komoly elhatározást és odafigyelést igényel, de ennyit, és még sokkal-sokkal többet is meg fogunk tenni a szívünk alatt növekvő kisbabánkért.

Lakosné Kölb Noémi
Dietetikus

Ha tetszett a cikk kövesd a blogot, a "Mit eszik Anya?" csoportot a facebook-on, ha kérdésed, észrevételed van a témával kapcsolatban írj hozzászólást, vagy üzenj. 

További jó olvasgatást!

 

Forrás: 

http://otszonline.hu/cikk/terhessegi_diabetes_es_elhizas?utm_source=newsletter&utm_medium=orvostovabbkepzo_szemle_hirlevel&utm_campaign=21861

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://miteszikanya.blog.hu/api/trackback/id/tr5613852194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Többet szeretnél tudni? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Mit eszik Anya?

Üdvözöllek a blogon! Dietetikusként azzal a céllal kezdtem neki ennek a blognak, hogy hiteles, tudományos alapokon nyugvó, de mindenki számára könnyen érthető és elsajátítható információkat, tippeket adhassák át. Három gyermekes anyaként pedig az a célom, hogy segítsek sorstársaimon :)

Friss topikok

süti beállítások módosítása