Lehet-e terhesség és szoptatás alatt mesterséges édesítőszereket használni?

Többször leszögeztem már, hogy igyekezzünk a finomított szénhidrátokat kerülni, ugyanis felesleges kalóriabevitelhez, elhízáshoz vezethetnek. Ide tartozik a cukor, a barna cukor, a nádcukor, a juharszirup, a melasz, a méz, a gyümölcscukor, a szőlőcukor, az almacukor és a többi zömében glükózt, fruktózt és szacharózt tartalmazó édesítőszerek.

Nem arról van szó, hogy a téli hónapokban nem engedhetünk meg magunknak egy nagy bögre mézes, citromos teát alkalmanként, de napi szinten nagyobb mennyiség bevitele már problémát okozhat. Ilyen például az inzulinrezisztencia, mely a huzamosabb, több éven át tartó nagy mennyiségű cukorfogyasztás hatására alakulhat ki, mivel a kiugró vércukorszint eltérések zavart okoznak a sejtek glükóz transzportjában. Ez a hasnyálmirigy erőltetett inzulin termeléséhez vezethet, és már meg is van a baj, ugyanis a leterhelt, kimerült hasnyálmirigy már a cukorbetegség előszobája. Az édességek iránti vágyunkat viszont nem ilyen egyszerű legyőzni, nem megy egyről a kettőre, ugyanis a szervezetünknek szüksége van szénhidrátokra. Fontos, hogy napi kalóriabevitelünk 45-60%-ban tartalmazza is, csak hogy ezt a szükségletet nem cukorral, mézzel és fehér liszttel kell bevinnünk, sokkal inkább teljeskiőrlésű gabonákkal, pelyhekkel, friss, esetleg aszalt gyümölcsökkel és zöldségekkel. A feketekávé, az üres tea, valamint az íztelen pelyhek azonban nem nyújtanak kielégítő alternatívát, esetleg a gyümölcsök, aszalványok, de hát a teát nem kavargathatjuk egy gerezd almával hátha édes lesz egyszer, így maradnak a mesterséges és természetes édesítőszerek, amikhez nyúlhatunk.

Terhesség, szoptatás alatt is lehet?

Igen, lehet. Van, aki helyből elutasítja a mesterséges adalékokat, mert azt hiszi, hogy rákot okozhatnak, mert rossz az ízük, vagy csak szimplán, mert mesterségesek, természetesen mindenkinek szíve joga így dönteni. Azonban még mindig ezek azok a szerek, melyekkel édes íz utáni vágyunkat kielégíthetjük, azonban kevesebb bevitt kalóriával kell számolni és nem mellesleg számos tanulmány bizonyította már be, hogy az ajánlott napi beviteli értéket nem meghaladva semmiféle mellékhatással nem rendelkeznek. Terhes nőkkel is történtek kutatások a mesterséges édesítőszerekkel kapcsolatban, és a szacharint leszámítva nem találtak említésre méltó mellékhatást a magzatra nézve. Egy kutatás során derült fény rá, hogy az édesanya szervezetébe bekerült szacharin a placentán át a magzatban is kimutatható, de ott igen lassan bomlik le, ezért azt javasolják az orvosok, hogy terhesség alatt kerüljük ezt az édesítőszert. Szacharin található a legtöbb asztali édesítőszerben, szóval nézzük át jól a címkéket, vásárlás során ilyen nevekkel lehet találkozni:

  • E 954
  • Nátrium-szacharin/át
  • Kálium-szacharin/át
  • Kalcium-szacharin/át
  • Benzoesav-szulfimid

 Szerencsére rengeteg egyéb lehetőségünk is van a cukor helyettesítésére, így ennek elhagyása nem nagy érvágás. A mesterséges édesítőszereken túl cukoralkoholokat is lehet használni, melyek sütésnél előnyösebbek térfogatuk miatt (egy egyensúly tésztánál nem mindegy, hogy 250 g mennyiségű cukor/cukoralkohol vagy két csepp édesítőszer van, túl híg lesz a tészta, nem lesz elég omlós, stb…). Ezeknél azonban oda kell figyelni, mert ugyan nem túladagolhatóak (mert ezek természetben is előforduló édesítőszerek, és hát ki hallott már szilva általi halálról?), nagy mennyiségben - napi 40 g felett – puffadást, hasmenést okoznak, főleg ha nincs hozzá szokva az ember szervezete, ami terhesség alatt, amikor a lehető legtöbb tápanyagot szeretnénk a szervezetünkbe jutatni egyáltalán nem előnyös. Emellett energiatartalmuk jelentősebb a kalóriamentes, mesterséges édesítőszerekhez képest, kivéve az eritritet. Ne legyenek illúzióink, attól függetlenül, hogy természetes édesítőszereknek hívjuk őket, ma már ezeket is mesterségesen állítják elő, így aki nem tud azonosulni a mesterségesen előállított élelmiszerekkel, még mindig termeszthet otthon sztíviát, vagy szép magyar nevén jázminpakócát, mely egy minden porcikájában természetes édesítőszernek mondható, annak minden furcsa utóízével együtt.

7e3499ca4f7dccc42f95d8da6cfadd5e.jpg

 Útravalóul

 Egy kismama egészséges étrendjének a részét képezhetik az édességek is, ha elhagyjuk az üres kalóriákat tartalmazó édesítőket, mint a cukrot és társait. Használhatunk mesterséges édesítőszereket, a szacharin kivételével, és cukoralkoholokat, bár az utóbbiak vércukor emelő hatása alacsony, kalória értékükkel és esetleges kellemetlen emésztőrendszeri mellékhatásaikkal számolni kell. Ha pedig meg tudunk barátkozni a sztívia mellékízével, akkor egy teljes mértékig természetes, zéró kalória tartalmú alternatívával ízesíthetjük teánkat, süteményünket. 

Lakosné Kölb Noémi
Dietetikus

Ha tetszett a cikk kövesd a blogot, a "Mit eszik Anya?" csoportot a facebook-on, ha kérdésed, észrevételed van a témával kapcsolatban írj hozzászólást, vagy üzenj. 

További jó olvasgatást!

Forrás:

 UpToDate - Nutrition in pregnancy Author: Christine D Garner, PhD, RD Section Editor: Charles J Lockwood, MD, MHCM Deputy Editor: Vanessa A Barss, MD, FACOG (2018)

 Sugar substitutes during pregnancy - Eliza Pope, Gideon Koren and Pina Bozzo - Canadian Family Physician November 2014, 60 (11) 1003-1005;

 TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA HÍRLEVÉL 10. ÉVFOLYAM, 11. SZÁM – 2017. NOVEMBER ÉDESÍTŐSZEREK

A bejegyzés trackback címe:

https://miteszikanya.blog.hu/api/trackback/id/tr3613597461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gyogyszernelkul · cukorbaj.blog.hu 2018.02.02. 15:24:32

Igen a kimerült hasnyálmirigy már a cukorbetegség előszobája és nem szabad tovább terhelni. Érdemesebb terhesség alatt cukoréhségünket gyümölcsökkel pótolni pl sült fahéjas alma persze cukor nélkül. Én óvatosan bánnék a természetes édesítőszerekkel, mivel több kutatási eredmény is óvatosságra int a használatuk tekintetében

Mit eszik anya? 2018.02.03. 19:59:11

@enrus24: Köszönöm a hozzászólást, esetleg ha tudná ezeket a kutatásokat linkelni, azt megköszönném, előfordulhat, hogy a kutatásom alatt elsiklottam ezek felett. De természetesen én is a mértékletességre igyekszek inteni az édesanyákat.

Többet szeretnél tudni? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Mit eszik Anya?

Üdvözöllek a blogon! Dietetikusként azzal a céllal kezdtem neki ennek a blognak, hogy hiteles, tudományos alapokon nyugvó, de mindenki számára könnyen érthető és elsajátítható információkat, tippeket adhassák át. Három gyermekes anyaként pedig az a célom, hogy segítsek sorstársaimon :)

Friss topikok

süti beállítások módosítása