Miért nem szabad kihagyni a reggelit terhesség és szoptatás alatt?

Sajnos sok kismama nem teheti meg, hogy terhesség első perceitől kezdve otthon maradjon és kizárólag magával és a kis jövevénnyel foglalkozzon, így gyakran a munka és egyéb teendők mellett a rossz táplálkozási szokások megmaradnak, mint például a reggeli elhagyása. Szoptatás alatt már szerencsére otthon tudunk maradni a babával, de ilyenkor éppen a felborult napirend miatt felejtődhet el a reggeli. Nem véletlenül hangsúlyozzák szakemberek és oly’ sok gabonapehely gyártó cég reklámja a nap első étkezésének fontosságát, valóban nagy hangsúlyt kell fektetni arra, hogy jól kezdődjön a nap.

Legyen az egy tál müzli, egy egyszerű szendvics, zabkása vagy pár szem teljes kiőrlésű keksz, valamilyen formában mindenképpen fontos, hogy a kismama és a szoptató nő napi rutinjába beleférjen a reggeli. Ez azért fontos, mert az energia és tápanyag igény megnő ebben az időszakban, és ezt nem helyes egy már amúgy is nagyobb étkezéshez kötni, mint például az ebédhez, hanem az egész napi étkezések között érdemes szétosztani, aminek a reggeli szerves részét kell hogy képezze. A reggeli rosszullét (már akinél valóban reggel jelentkezik) leküzdésében is gyakran nagy segítség lehet pár szem sós keksz, de erről még a későbbiekben lesz szó. 

Reggeli

Mindenféle mende-mondát, olykor nagy butaságokat is találhatunk az internet sötét bugyraiban a reggeli mibenlétéről. Vannak, akik úgy tartják, reggel ehetünk akármit és akármennyit, ugyanis azt nap közben úgyis felhasználja a szervezetünk. Mások azt mondják, a reggelit inkább jobb kihagyni, és csak feketekávét valamint hideg fürdőt kell venni, ezzel juttathatjuk szervezetünket megfelelő energiaszintre a reggel elkezdéséhez. Egyik állítás sem állja meg igazán a helyét, és különösebb tudományos háttérrel sem rendelkeznek, egyszerűen ez valakinél bevált, jobban érzi magát tőle, de ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy másnál is ez a helyzet, sem pedig azt, hogy kifejezetten egészséges lenne, pláne nem babával a szívünk alatt. Ébredés után a szervezetünk mondhatni újraindítja magát. Általában ha lefekvés előtt nem tömtünk tele magunkat, ilyenkor éhesek vagyunk. Persze sokan azt mondják reggel egyáltalán nem éhesek, ezért nem is szoktak enni, de igazából ez pont fordítva van, azért nem éhesek, mert megvonták szervezetüktől az ébredés után reggelit, így a szervezetük megtanult alkalmazkodni. Amint bevezetjük étrendünkbe a reggelit, érezni fogjuk, hogy igenis kívánunk valamit enni reggel is. Ha kihagyjuk a reggelit, akkor az induláshoz fontos tápanyagoktól fosztjuk meg szervezetünket és kisbabánkat. Persze a szervezet meg tudja oldani ügyesen, hiszen ezért raktározzuk el a tápanyagokat, de így csak arra lesz képes, hogy csökkentett üzemmódban tudjon működni. A magzat természetesen mindent megkap és az anyatejbe is kiválasztódik minden jó dolog, csak éppen az anya szervezete sínyli meg duplán a sanyargatást. De ha reggelizünk és igyekszünk szervezetünket minden jóval ellátni, akkor fokozódik a szellemi és a fizikai teljesítőképességünk is és csökkenthetjük a hiányállapotok kialakulásának esélyét.

Mennyit és mit?

A legjobb megoldás mindig az arany középút! Valahol a lakomázás és a semmit nem evés között van az a mennyiség, amit el kéne fogyasztani mindig reggelire. Az ideális reggeli tartalmaz teljeskiőrlésű gabonát, legyen az egy szelet rozskenyér, zabpehely, vagy teljeskiőrlésű pászka. Ezen kívül valamilyen nyers gyümölcsöt vagy zöldséget, például a müzlibe karikázhatunk télen banánt, nyáron epret/málnát/cseresznyét/barackot, a szendvics mellé fogyasszunk paradicsomot, paprikát, uborkát. Máris rengeteg rosttal, vitaminnal és ásványi anyaggal kényeztettük magunkat és persze a babát. Ezek után a fehérje következik, a müzlihez tejet, vagy joghurtot, a szendvicsre sonkát vagy sajtot tehetünk, persze próbáljunk mindig sovány tej- és hústermékeket választani. Fogyasszunk italként vizet, teát, esetleg házi, frissen facsart gyümölcslevet. Az inzulinrezisztenciában és terhességi cukorbetegségben szenvedők figyelmét pedig felhívnám arra, hogy reggelire nem javasolt tejet sem inni, sem enni, ugyanis az inzulin elválasztás a korai órákban igen alacsony és a tej különösen meg tudja terhelni ilyenkor a hasnyálmirigyet. Egészségeseknél ez a veszély nem áll fönt, de azért 2 dl tejnél többet már csak a kalória tartalma miatt sem érdemes fogyasztani. A tojás ételeket sem kell kerülni, pici zsiradékkal tojásrántotta, tükörtojás, teljeskiőrlésű kenyér és sok zöldség megfelelő reggeli, de figyeljünk oda, hogy 1-2 tojásnál többet azért ne együnk, és ezt maximum heti egyszer, de inkább kéthetente vegyük fel a menüre. A klasszikus tejbregríznek és tejberizsnek viszont mennie kell, a tej és a gabona miatt igen magas a kalória és szénhidrát tartalma még akkor is ha édesítőszerrel készítjük, mindazonáltal tápértékben nem érnek fel a fent felsorolt ételekkel, jobb választás egy zabkása almával, fahéjjal, dióval.  

Útravalóul

Tehát a reggeli nagyon fontos, mind terhesség, mind szoptatás alatt. A reggeli rosszullétek ellenére is fontos, hogy magunkhoz vegyünk pár falatot, mert nem csak a rosszullét múlhat korábban, de a saját és a magzat vércukorszintje se marad alacsony. Ébredés után lenne a legoptimálisabb elfogyasztani, az asztalnál nyugalomban a reggelinket és nem a munkában a gép előtt, vagy esetleg jövés menés közben bekapni pár falatot. A reggeli tartalmazzon teljeskiőrlésű gabonát, állati eredetű fehérjét, zöldséget, gyümölcsöt, esetleg omega-3 zsírsavban gazdag zsiradékot. Ha eddig magunkért nem is tettük meg, most a kisbabánkért már mindenképpen figyeljünk oda, hogy egészséges napi étrendünket minden reggel tápláló ételekkel alapozzuk meg.  

Lakosné Kölb Noémi
Dietetikus

Ha tetszett a cikk kövesd a blogot, a "Mit eszik Anya?" csoportot a facebook-on, ha kérdésed, észrevételed van a témával kapcsolatban írj hozzászólást, vagy üzenj. 

További jó olvasgatást!

A bejegyzés trackback címe:

https://miteszikanya.blog.hu/api/trackback/id/tr3713651364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tavaszihóvirág 2018.02.11. 18:53:11

Miért kellene a terhesség első perceitől kezdve otthon maradni és kizárólag a kis jövevénnyel és magammal foglalkozni? A cikk többi része szuper! Ez az első mondat túlzó.

Mit eszik anya? 2018.02.11. 19:15:03

@tavaszihóvirág: Természetesen nem kötelezőjelleggel írtam az otthon maradást, én sem ültem otthon egyik gyerkőccel sem :) Tapasztalatom szerint azonban sokan a munkára és a rohanásra fogják, például a reggeli elhagyását is. Ettől függetlenül ha valaki megteheti, az maradjon otthon, vagy legalábbis az utolsó trimesztert már ideálisabb a rohanástól és a munkától távol tölteni. Én így gondolom, de ez tényleg mindenkinek a saját döntése, azonban igyekezzünk a helyes táplálkozásra időt szakítani.

gyogyszernelkul · cukorbaj.blog.hu 2018.02.12. 19:37:52

Igen a tejfogyasztásra nagyon oda kell figyelni. Az cukorbetegségben szenvedőknek nem javasolt reggelire tejet inni, az inzulin kiválasztása ébredés után indul el, ezért reggel nagyon alacsony és megemeli jelentősen a vércukorszintet.

Többet szeretnél tudni? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Mit eszik Anya?

Üdvözöllek a blogon! Dietetikusként azzal a céllal kezdtem neki ennek a blognak, hogy hiteles, tudományos alapokon nyugvó, de mindenki számára könnyen érthető és elsajátítható információkat, tippeket adhassák át. Három gyermekes anyaként pedig az a célom, hogy segítsek sorstársaimon :)

Friss topikok

süti beállítások módosítása