Koleszterin – Étrendi kihívás, vagy csak a gyógyszer segíthet?

koleszterinbomba_miteszikanya.jpgA koleszterinszint befolyásolása

A koleszterinről, HDL és LDL lipoporteinkeről már elmélkedtünk az előző cikkben. Amit fontos megérteni belőle, hogy a koleszterin egy igencsak szükséges anyag a szervezetünkben. Ha nem juttatunk be táplálkozás útján koleszterint, akkor is elő fogja állítani a szervezetünk, mert KELL. Akkor mégis mi ez a nagy koleszterin mizéria? Miért akarja minden orvos csökkenteni a koleszterint? Kedvenc hasonlatommal élve, mert a táplálkozásban nem minden fekete és fehér. Attól még, hogy szükség van rá, nagy mennyiségben, valamint egyes betegségekben káros. Lássuk miért.

A túl sok koleszterin

Szeretném ismét hangoztatni, hogy van maga a koleszterin (egy nagy szteránvázas molekula, amit a szervezetünk hormonok és biológiailag aktív anyagok előállítására használ). És vannak a koleszterint IS szállító lipoproteinek, a HDL és LDL “koleszterinek” (kicsit hibásan terjedt el a nevük). Így amikor az orvos azt mondja, a laboreredményeket megvizsgálva, hogy a magas koleszterinszintet csökkenteni kellene (jobb esetben életmódváltással), akkor az LDL-re (és hasonszőrű társaira a VLDL-re és az IDL-re) gondol. Persze ezek mind tele vannak koleszterinnel is, így ha a csúnya monogrammosok csökkenek, úgy szervezetünkben a koleszterin koncentrációja is le fog csökkeni. 

Alapvetően a koleszterinnel az a gond, hogy ha túl sok van, és nem tudnak már mit kezdeni vele a sejtjeink és a májunk, akkor szépen mennek ki az epével. Mert az epe a vékonybélbe ürül, és viszi magával a koleszterint. No de ha már olyan sok a koleszterin, amit szegény máj és epe nem tud kezelni, akkor (főleg arra hajlamos embereknél) könnyen epekő (koleszterinkő) képződhet. Ez nem egy egészséges állapot, mert lehet, hogy eleinte nem okoz problémát, de később epegörcshöz, epeútelzáródáshoz, vagy akár (ha a hasnyálmiriggyel közös kivezetőcsőben akad el egy ilyen kő) hasnyálmirigy gyulladáshoz is vezethet. Egyébként meg feleslegesen megterhelő a szervezet számára a kiválasztás. 

Az ürülés után meg vissza is szívódik az epével együtt egy része, így teljes mértékig nem tudunk megszabadulni a koleszterintől ezen az úton. Ha pedig LDL formájában a szívérrendszerben marad, ott lerakódhat, az erek elmeszesedhetnek. Ennek pedig trombózis, embólia, infarktus lehet a következménye. 

De mitől lesz túl sok? 

Egyre inkább megdőlni látszik az az eszme, hogy a táplálékkal bevitt koleszterin nagyon nagy hatással lenne a szervezetünk koleszterinszintjére. A szervezet ugyanis kompenzál. Ha sok koleszterint viszünk be, akkor kevesebbet fog előállítani és fordítva. Valamelyest azért van rá hatással, így egy egészséges embernél is megállapítottak egy napi maximumot, ami 300 mg jelenleg (ez a közeljövőben előfordulhat, hogy magasabb lesz). 

Néhány élelmiszer koleszterin tartalma (a teljesség igénye nélkül)

100 g Ementáli sajt 135 mg 
100 g Gyulai kolbász 170 mg
100 g Harcsa 83 mg
100 g Párizsi 75 mg
100 g Szalámi 110 mg
1 db Tojás (50 g) 225 mg
100 g Tejföl 40 mg
100 g Vaj 230 mg

    Forrás: Rodler Imre – Új tápanyagtáblázat (Medicina, 2005)

Akkor ez most azt jelenti nem ehetek meg egy nap 3 tojást? 

Nem, ez azt jelenti, hogy egy héten 8-10 tojásnál többet ne együnk. Ebből lehet egyik nap rántotta, másnap ehetünk almás piskótát, és még vajjal is megkenhetjük a kenyeret, amire aztán párizsit és sajtot teszünk. DE arra azért figyeljünk oda, hogy ha reggelire tükörtojás volt, akkor délben ne pacalpörköltöt együnk, vacsorára pedig kolbászkrémes kenyeret, mert az már együtt rengeteg koleszterin egy napra. 

A bevitt koleszterinen kívül más tényezők is rontják a laborértékeket. A keményítőben és egyszerű szénhidrátokban gazdag táplálkozás ugyanúgy rontja ezen értékeket, mint a zsírban gazdag változat. A telített zsírsavak (SFA, ebben a kókuszzsír is bővelkedik) és a transzzsírsavak bevitele ugyancsak negatívan hatnak a koleszterinszintre. Az elhízás, a mozgásszegény életmód és a dohányzás mind-mind a koleszterinháztartásra is befolyással vannak. A helytelen életmód egyszerűen csökkenti a szervezet kompenzáló képességét. 

És mi segít? 

Elérkeztünk a lényeghez, ami szerintem az eddigiekből pontosan és jól leszűrhető, de lássuk leírva is, mi segít a koleszterinszint csökkentésében. Mi az, amit megtehetünk szívünk és érrendszerünk egészségének érdekében? 

  1. Kevesebb koleszterin, transzzsírsav és telített zsírsav az étrendben
  2. Egyszerű szénhidrátok kerülése (cukor, méz, fehér liszt stb…)
  3. Magas keményítő tartalmú szénhidrátok helyett teljeskiőrlésű (TK) társai – pl.: fehér kenyér helyett rozscipó, sok tojásos fehér tészta helyett TK durumtészta
  4. Sok rost és folyadék fogyasztása – megakadályozza az epe és a koleszterin felszívódását (zöldség, gyümölcs, TK gabonák)
  5. Heti rendszeres testmozgás
  6. Túlsúly, elhízás esetén fogyás normál testsúlyra
  7. Dohányzásról való leszokás
  8. Ha ezeken nem változtatunk, akkor maradnak a gyógyszerek �

Lakosné Kölb Noémi
Dietetikus

Ha tetszett a cikk kövesd a blogot, a "Mit eszik Anya?" oldalt a facebook-on, ha kérdésed, észrevételed van a témával kapcsolatban írj hozzászólást, vagy üzenj. 

További jó olvasgatást!

Forrás: 

https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/323604/nutrients

https://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop412A/2011_0079_wunderlich_szarka_biokemia/ch09s05.html

https://napitaptudas.blog.hu/2016/08/04/az_ember_aki_naponta_25_tojast_evett

A bejegyzés trackback címe:

https://miteszikanya.blog.hu/api/trackback/id/tr8415454634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eyject 2020.02.21. 12:57:54

"teljeskiőrlésű" termékek, "sok rost és folyadék fogyasztása", "Heti rendszeres testmozgás"?

Szivesen fogadnék ezekre a tanácsokra alátámasztó bizonyitékot.

Vagy erre a kijelentésre "Az elhízás, a mozgásszegény életmód és a dohányzás mind-mind a koleszterinháztartásra is befolyással vannak."

Tények:
Az lchf étrend fenntartható és hatékony.
A 0 szénhidrát, magas állati eredetű zsiradék és fehérje étrend fenntartható és hatékony.
Zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék, lásd veganizmus nem fenntarthatóak és nem hatékonyak.

Mit lehet tenni?

2020.02.22. 01:41:28

@Eyject: te semmilyen bizonyitekot nem hoztal arra, amit "tenyek"-kent allitasz.
A vilagnak ezen sarkaban mar kimutattak, hogy lchf taplalkozas kb 100%-ban veszelyes. Aki nem kap szivinfarktust, az vastagbel rakban szenved es hal meg kb 20-30 evvel hamarabb, mint kene. Mondjuk, a nyugdijfolyosito es rajta keresztul az allamhaztartas orulni fog :D
www.sciencedaily.com/releases/2018/08/180828085922.htm
qz.com/1373699/the-real-dangers-of-low-carb-diets-according-to-the-latest-science/
bengreenfieldfitness.com/article/low-carb-ketogenic-diet-articles/the-hidden-dangers-of-a-low-carbohydrate-diet/

Ha jol emlekszem, Atkins is 72 evesen halt meg, ozvegye megtiltotta a korboncolast, mert akkor kiderult volna, hogy elobb volt szivproblemaja, es utana esett ossze... pedig errefele 80-90 evesen meg edzoterembe jarnak az emberek es siman leusznak jopar hosszt is. Igaz, ok nem lchf koszton vannak. :D

Eyject 2020.02.23. 21:14:35

@vanvelemenyem: Szivesen szolgálok bizonyitékokkal, de nem ingyen.
Akit érdekel az önmaga utánnaolvas a szakirodalomnak.
Ez a kutató felvilágosithat ha már csak úgy kell:

youtube.com/channel/UChi5M3k_K4yuRpWAp00xBQA

Ezekre a linkekre meg....Az első kettő egy kutatásra mutat.
Ezeket érdemes ismerni mielőtt elhisszük, az úgy van ahogy mondjuk-ot, meta-analysis,association,The findings suggest.
Olvassuk el a tanulmányt teljességében ha egyáltalán hozzáférhető, de gondolom hát persze nem az. Ki akarná hogy kiderüljön az erőteljesen gyenge következtetés gyenge módszerekkel.

A harmadik link pedig tele van állitásokkal és szörnyen nevetséges.
Több száz ha nem több ezer ember van aki 10-20-30 éve csak húst és zsiradékot fogyaszt (meglepetés: kitűnő egészségnek örvendnek).

Emlékezzünk csak, ugye vannak alapvető szénhidrátok?

Többet szeretnél tudni? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Mit eszik Anya?

Üdvözöllek a blogon! Dietetikusként azzal a céllal kezdtem neki ennek a blognak, hogy hiteles, tudományos alapokon nyugvó, de mindenki számára könnyen érthető és elsajátítható információkat, tippeket adhassák át. Három gyermekes anyaként pedig az a célom, hogy segítsek sorstársaimon :)

Friss topikok

süti beállítások módosítása