Hogyan kerülhető el a terhességi cukorbetegség?

A terhességi cukorbetegség, vagy szaknevén gesztációs diabétesz egyre több várandós nőt érint. Ennek egyik oka az, hogy ma már a rendszeres vizsgálatoknak hála a legkisebb anyagcsere eltérések is napvilágra kerülnek, amik megkönnyítik a nagyobb probléma elkerülését, másik oka azonban sajnos a nem megfelelő életmód talaján gyökerezik. A legfrissebb adatok szerint ma hazánkban körülbelül minden 10. terhesség jár gesztációs diabétesszel. Természetesen genetikai hajlamot (családi halmozódás, idősebb kor, rassz) is mutat ennek a betegségnek a megjelenése, de az elhízás, a PCOS (policisztás óvárium szindróma), a sok finomított szénhidrát fogyasztás és mozgáshiány kapcsán kialakult inzulinrezisztencia, a dohányzás mind-mind előszobái lehetnek a terhesség alatt jelentkező cukorbetegségnek. Mit tudunk hát tenni annak érdekében, hogy elkerüljük?

Gesztációs diabétesz

A terhesség folyamán végbemenő hormonális változások, a növekvő magzat miatti eltérő anyagcsere állapotok miatt teljesen normális, hogy ilyenkor a laboreredmények is megváltoznak. Ezeket a változásokat azonban a várandós gondozás alatt folyamatosan monitorozzák, így ha probléma merül fel, rögtön kapunk segítséget és tanácsot. Ilyen paraméter a vér glükóz szintje is, ugyanis a tartósan magas vércukorszint a növekvő magzatra komoly egészségügyi hatással bír. A babánál fejlődési zavarok jelentkezhetnek, nagy súllyal (4 kg feletti) születnek, mely császármetszést vonhat maga után, a terhességet pedig preeclampsia, eclampsia kísérheti. De nem csak magzati korban van rá hatással, ugyanis a későbbi életében nagyobb valószínűséggel küzd majd elhízással, kettes típusú cukorbetegséggel, metabolikus szindrómával (az elhízás és a cukorbetegség mellett jellemző a magas vérnyomás és a nem megfelelő koleszterin szint is, mely további szervi betegségekkel jár). A gesztációs diabétesz jellemzően szülést követően helyre áll, azonban az édesanya a továbbiakban ugyancsak hajlamosabb lesz az utóbb tárgyalt betegségekre. Ebből is látszik, hogy ez egy nagyon komoly kórállapot, aminek a kialakulását jobb elkerülni, ha viszont kialakult megfelelően kell kezelni.

Megelőzés

A genetikai háttérrel természetesen sajnos nem lehet mit tenni, de az életmódbeli változtatásokra annál inkább van mód. Az elhízás kerülése, vagy mérséklése teherbe esés előtt számottevő mértékben csökkenti a terhességi cukorbetegség kialakulásának esélyét. Ezt helyes táplálkozással, a bevitt finomított szénhidrátok csökkentésével, rostban gazdag élelmiszerek választásával lehet a legjobban menedzselni, mely mellett a mozgás rendszeresítése is pozitív tényezőként hat, például a sejtek inzulin érzékenységére. Tehát fontos lenne, hogy a testsúlyt normalizáljuk, mielőtt teherbe esnénk. Ezenfelül érdemes odafigyelni a leendő édesanya ásványi anyag és vitamin ellátottságára is, ugyanis a vas, a szelén, a B-vitaminok valamint a D-vitamin, a zsírsavak közül, pedig a hosszú láncú, többszörösen telítetlen zsírsavak (lényegében a különböző növényi olajok) ugyancsak fontos szerepet játszanak terhesség során az inzulinrezisztencia elkerülésében. Bár a kutatások nem minden esetben derítettek még fényt az ok-okozati kapcsolatok között, minden esetre fontos ezeknek a tápanyagoknak is a kiegészítése ezen időszak alatt. Jó megoldást nyújtanak erre a különböző magzatvédő táplálék kiegészítő készítmények, de (esetlegesen orvossal, védőnővel egyeztetve) lehet külön-külön is gondoskodni a megfelelő bevitelről. Egy gondosan összeállított, egészséges étrend (a D-vitamint leszámítva) természetesen kielégítő lehet, de úgy gondolom, mivel igen nehéz minden nap az eszményi szintet megütni, érdemes a kiegészítőkről gondoskodni.

Lakosné Kölb Noémi
Dietetikus

Ha tetszett a cikk kövesd a blogot, a "Mit eszik Anya?" csoportot a facebook-on, ha kérdésed, észrevételed van a témával kapcsolatban írj hozzászólást, vagy üzenj. 

További jó olvasgatást!

Forrás:

Al-Aissa Zahra dr., Hadarits Orsolya dr., Rosta Klára dr., Zóka András dr., Rigó János Jr. dr., Firneisz Gábor dr., Somogyi Anikó dr. -  A terhességi cukorbetegség rövid története, kockázati tényezői és diagnosztikája napjainkban (2016)

 Irma Silva-Zolezzi, Tinu Mary Samuel, and Jorg Spieldenner - Maternal nutrition: opportunities in the prevention of gestational diabetes (2017)

A bejegyzés trackback címe:

https://miteszikanya.blog.hu/api/trackback/id/tr3513589033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Többet szeretnél tudni? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Mit eszik Anya?

Üdvözöllek a blogon! Dietetikusként azzal a céllal kezdtem neki ennek a blognak, hogy hiteles, tudományos alapokon nyugvó, de mindenki számára könnyen érthető és elsajátítható információkat, tippeket adhassák át. Három gyermekes anyaként pedig az a célom, hogy segítsek sorstársaimon :)

Friss topikok

süti beállítások módosítása