Gondolnád, melyik a legfontosabb vitaminunk?

d-vitamin.jpg

Az utóbbi években nem hiába felkapott téma a D-vitamin pótlás, hiszen tudjuk, hogy számos egészségügyi előnnyel jár, ha elegendő mennyiségben áll szervezetünk rendelkezésére. Magyarország lakosságának 95%-a azonban D-vitamin hiányos, melyre már a hazai 2013-as D-vitamin konszenzus is felhívta a figyelmet. Ennek ellenére sajnos a D-vitamin pótlás még mindig nem eléggé elterjedt.

A D-vitamin egy szteránvázas vegyület, a máj előanyagát, a még nem aktív D1-vitamint koleszterin szteránvázából állítja elő. Ebből a vesében D2-vitamin képződik. Ezután a vérkeringés útján a bőrünket érő napsugárzás hatására keletkezik az aktv D3 forma (kolekalciferol).

Tipp: Aktuális D-vitamin szintünk egy egyszerű laborvizsgálattal (vérvétellel) meghatározható. A D-vitamin-ellátottságot legjobban a szérum 25(OH)D-vitamin tükrözi. 

Tények a D-vitaminnal kapcsolatban:

  • A D-vitamin elsődleges és legfőbb forrása a bőrt érő napsugárzás, annak is az UV-B spektruma
  • Magyarországon márciustól októberig naponta 15-30 perces, az arcot és a fedetlen végtagokat érintő, 10–15 óra közötti direkt napsugárzás szükséges a  megfelelő D3-vitamin-képzéshez. Ez a napozási mennyiség nem növeli a bőrrák kockázatát.
  • A késő ősztől kora tavaszig terjedő időszakban a napsugárzás nem elegendő a szükséges mennyiségű D3-vitamin termeléséhez. 
  • szoláriumok UV-A sugárzása nem alkalmas a D3-vitamin-képzésre
  • A D-vitamin pótlására a D3-vitamin előnyösebb, mint a D2-vitamin. 
  • Hosszú felezési ideje miatt a D-vitamin-pótlása nemcsak napi adagolással oldható meg, hanem heti–havi adással is biztosítható.
  • A túlsúly és elhízás, illetve egyéb egészségügyi állapotok növelik a D-vitamin-szükségletet. 
  • 75 nmol/l-es normálérték a kalcium-anyagcsere szempontjából határozza meg a kívánatos tartomány alsó határát.
  • A D3-vitamin biztonságos adagja felnőtt emberben napi 4000 NE.

 

A D-vitamin pozitív hatásai:

  • Egészséges csontozat és fogazat megtartása, csontritkulás megelőzése, mert hatással van a kalcium és foszfor felszvódására
  • Támogatja az immunrendszer működését és autoimmun betegségek esetében is bizonyított pozitív hatása
  • Szív és érrendszeri betegségek megelőzésében is hatékonynak bizonyult (pl.: szívelégtelenség, érelmeszesedés, magas vérnyomás)
  • Az elhízás, 2-es típusú cukorbetegség és endokrin eltérések (pl.: PCOS) rizikóját csökkenti (a D-vitamin hiánnyal kapcsolatos összefüggések jelenleg is kutatás alatt állnak)
  • A  sejtanyagcserére kifejtett hatásai révén daganat ellenes hatású.
  • A női egészség fontos része minden életszakaszban a megfelelő D-vitamin-ellátottság. A D-vitamin-hiány a termékenységet (=fertilitást) nagy valószínűséggel előnytelenül befolyásolja.

És a lista még hosszasan folytatható. Ha bővebben is érdekel a téma, ajánlom az alábbi forrást.

Milyen ételekben található D-vitamin?

Természetes források: lazac, tonhal, szardínia, tőkehal máj, tojás, vaj, gombafélék, D-vitaminnal dúsított termékek pl.: növényi alternatív (mandula, kókusz, rizs, zab) tejek, tejhelyettesítő italok vagy gabonapelyhek, müzlik. 

D-vitamin hiány esetén napozással és D-vitaminban gazdag ételek fogyasztásával sem tudunk elegendő mennyiséget bevinni, ezért érdemes jó minőségű és megbízható étrend-kiegészítőket alkalmazni.

Lakosné Kölb Noémi
Dietetikus

Forrás:
  1. Új Tápanyagtáblázat – Rodler Imre (2005 – Medicina)
  2. https://www.vitaminvilag.hu/GAL-K2-D3-Forte-vitamin
  3. http://repo.lib.semmelweis.hu/bitstream/handle/123456789/4215/oh.2012.29410.pdf?sequence=1

A bejegyzés trackback címe:

https://miteszikanya.blog.hu/api/trackback/id/tr4615466816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Többet szeretnél tudni? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Mit eszik Anya?

Üdvözöllek a blogon! Dietetikusként azzal a céllal kezdtem neki ennek a blognak, hogy hiteles, tudományos alapokon nyugvó, de mindenki számára könnyen érthető és elsajátítható információkat, tippeket adhassák át. Három gyermekes anyaként pedig az a célom, hogy segítsek sorstársaimon :)

Friss topikok

süti beállítások módosítása