Az egészséges táplálkozás
1. rész: az alapok

Ha az egészséges táplálkozás rögös útjára szeretnénk tévedni, rögtön ezekkel a fantasztikus ábrákkal találjuk szembe magunkat. Az egészséges táplálkozás:egeszseges_taplalkozas.jpg

  • Szivárványa

  • Piramisa
  • Szívecskéje
  • Háza
  • Pagodája
  • Tányérja
  • Kördiagramja
  • Szivárványos piramisa
  • Tányéros kördiagramja
  • Szívecskés pagodája és a többi…

A viccet és a szarkazmust félretéve, nagyon hasznosak is tudnak lenni ezek az ábrák, hisz egy alapot, egy retinánkba égő információt adnak át a maguk színes, kedves megjelenésében. Sokhoz természetesen magyarázat, leírás is akad mennyiségekről, minőségről, konkrét élelmiszerekről, tömören és lényegre törően. Én sem véletlenül alkalmaztam a friss magyar ajánlásoknak megfelelő Okostányér®-t előző cikkemnél, ugyanis tényleg ez lenne az egészséges táplálkozás alapja, amit itt tányér, máshol piramis és más formákban láthatunk.

De miért is kell erről beszélni?

Bár nagyon szépek ezek a képek, a kezdeményezés dicséretes és egészen hasznos, ettől még senki nem fog lefogyni, meggyógyulni, allergia esetén természetesen már kevéssé lehetnek informatívak, így mindenképpen szükség van további iránymutatásra. Mindenesetre most sajátítsuk el az alapokat, kicsit átalakítva természetesen, mert kismamaként ugyancsak nem biztos, hogy ez a 100%-ban követendő példa. Másszuk hát meg a piramist, osszuk fel a tányérunkat, építsünk egy házat, lássuk, hogyan is lehetne eszményi egy egészsége kismama étrendje!

Az alapok

Az egészséges táplálkozás micsodájából általában vagy a gabonák, vagy a zöldségek és gyümölcsök veszik ki a legnagyobb részt, esetleg együttesen szerepelnek egy szinten. Alapvetően ennek a három élelmiszercsoportnak a táplálkozásunk 50-60%-át kell kitennie, ugyanis ezek az élelmiszerek bővelkednek a leginkább rostban, tartalmaznak, rengetek ásványi anyagot és vitamint, nem utolsó sorban térfogatuknál és rosttartalmuknál fogva segítenek elkerülni, hogy nagy mennyiségű ételt együnk egy étkezésre, így segíthetik testsúlyunk megtartását, vagy a plusz kilóktól való megszabadulást. Természetesen jelen esetben mindenképpen a friss zöldségekről és gyümölcsökről van szó, valamint a teljeskiőrlésű pékárukról, pelyhekről, tésztákról. Terhesség alatt segítenek a székrekedés kivédésében, gondoskodnak a megfelelő energia (főképp a gabonák) és tápanyag ellátottságról. Naponta körülbelül fél kiló zöldséget/gyümölcsöt kellene fogyasztani, leginkább friss formában, vagy a lehető legkíméletesebben hőkezelve (párolás, gőzben főzés). Gabonafélékből naponta 3 adagnyira van szükség, lehetőleg a teljeskiőrlésű változatokat válasszuk (1 adag = 1 kifli, 1 közepes szelet kenyér, 7 dkg száraz rizs/tészta, 3 ek gabonapehely).

Lakosné Kölb Noémi
Dietetikus

Ha tetszett a cikk kövesd a blogot, a "Mit eszik Anya?" csoportot a facebook-on, ha kérdésed, észrevételed van a témával kapcsolatban írj hozzászólást, vagy üzenj. 

További jó olvasgatást!

A bejegyzés trackback címe:

https://miteszikanya.blog.hu/api/trackback/id/tr4913016864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Többet szeretnél tudni? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Mit eszik Anya?

Üdvözöllek a blogon! Dietetikusként azzal a céllal kezdtem neki ennek a blognak, hogy hiteles, tudományos alapokon nyugvó, de mindenki számára könnyen érthető és elsajátítható információkat, tippeket adhassák át. Három gyermekes anyaként pedig az a célom, hogy segítsek sorstársaimon :)

Friss topikok

süti beállítások módosítása