Az anya táplálkozása ilyen hatással van a magzatra

A kismama tápláltsági állapota a terhesség előtt és alatt befolyásolja a magzat növekedését, valamint megalapozza a gyermek későbbi egészségét. Ezen kívül az édesanya egészségi állapota ugyancsak hatással van a gyermekre rövid és hosszútávon egyaránt.

Az első pár hétben, amíg nem alakul ki a méhlepény, a magzat egyszerűen az anya vérében keringő oxigént és tápanyagokat kapja meg. A tizenkettedik héttől viszont a placenta ellenőrzése alatt történik a tápanyagátvitel, az oxigén felvétel és a magzat által termelt anyagcsere melléktermékek kiválasztása. A placenta abban is szerepet kap, hogy olyan hormonokat juttasson az édesanya szervezetébe, melyek befolyásolják az étvágyat, hogy a magzatnak megfelelő tápanyagok jussanak a szervezetébe.

A kismama szervezete fiziológiásan is megváltozik ezen időszak alatt:

  • egyes tápanyagok nagyobb mennyiségben tudnak felszívódni, más tápanyagok nagyobb mennyiségben ürülnek
  • az anya szervezete több tápanyagot raktároz el az első hetekben, hogy a magzat és az anya későbbi igényét mindenképpen ki tudja elégíteni

Tehát a terhes nők alapvetően nem igényelnek minden tápanyagból sokkal nagyobb mennyiséget (igaz ez leginkább a szénhidrátra és a zsírra), de egyes vitaminok és ásványi anyagok emelt beviteléről gondoskodni érdemes. Ezek név szerint: a folsav, a C-vitamin, D-vitamin, a kalcium, a magnézium, valamint a makrotápanyagok közül az omega-3 zsírsav, és ezek mellett ügyelni kell a megfelelő foszfor, cink, réz, szelén és jód ellátottságról.

Ezek közül a D-vitamin és a folsav az egyetlen melyekből még helyes táplálkozással sem tudunk kielégítő mennyiséget bevinni szervezetünkbe. A megfelelő folsav ellátottság többek között szerepet játszik a velőcsőzáródás kiküszöbölésében, a D-vitamin pedig számos fejlődési rendellenesség megelőzésében. Az omega-3 zsírsavak legjobb forrása tengeri halak, azonban hazánkban kevéssé elterjedt heti szinten fogyasztani ezeket, pedig a baba idegrendszerének kialakulására igen nagy és jó hatással van ez a zsírsavcsalád. Tehát érdemes ezek kiegészítéséről gondoskodni, tervezett terhességnél már a teherbe esés előtt is.   

Lakosné Kölb Noémi
Dietetikus

Ha tetszett a cikk kövesd a blogot, a "Mit eszik Anya?" csoportot a facebook-on, ha kérdésed, észrevételed van a témával kapcsolatban írj hozzászólást, vagy üzenj. 

További jó olvasgatást!

Forrás: 

https://www.infantandtoddlerforum.org

A bejegyzés trackback címe:

https://miteszikanya.blog.hu/api/trackback/id/tr4813409321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Többet szeretnél tudni? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Mit eszik Anya?

Üdvözöllek a blogon! Dietetikusként azzal a céllal kezdtem neki ennek a blognak, hogy hiteles, tudományos alapokon nyugvó, de mindenki számára könnyen érthető és elsajátítható információkat, tippeket adhassák át. Három gyermekes anyaként pedig az a célom, hogy segítsek sorstársaimon :)

Friss topikok

süti beállítások módosítása