Újra itt...

miteszikanya.pngA blog egy pár éve nem frissült. Ennek igen sok és szerteágazó oka volt .Többek között volt és van itt rész- majd teljesmunkaidős állás, második, majd aztán harmadik gyerek, COVID, költözés, kertészkedés, őstermelősdi, vállalkozósdi, gluténérzékenység, kapunyitási pánik, imposztor szindróma és stb… Bár az eddigi témám leginkább a terhesség alatti egészséges táplálkozás volt, és nem szűntem meg szeretni és kutatni ezt a témát, most mégis másra helyezném a hangsúlyt. Az egészséges vagy mondjuk azt, egészségesebb táplálkozás marad, hisze ez mindig is a lényem része lesz már, azt a 4 évet, nem tudom semmibe venni, amit ezzel töltöttem az egyetemen. A prioritásaim viszont eltolódtak, mivel hogy most már nem terhes, hanem mint lassan két éve kiderült, gluténérzékeny vagyok. Erről mindenképpen szeretnék mesélni, írni, megosztani a tapasztalataimat. Úgy gondolom a gluténérzékenységről nem lehet eleget beszélni, annyi sok félreinformált insta és youtube celeb önti a butaságait ezzel kapcsolatban az internetre, hogy kutya kötelességem szakemberként a valid és tudományosan megalapozott álláspontot képviselnem. Tehát gluténmentes témákat biztos fogok hozni az elkövetkezendőkben. 

Ezen kívül még egy, valószínűleg nagyobb témát szeretnék több szempontból vizsgálni, behozni, az pedig a fenntarthatóság, a környezettudatosság. Annál is inkább, mert belekezdtünk egy nagy családi projektbe. Egy kisebb gazdaságot szeretnénk létrehozni, ami 3 év alatt, a semmiből lényegében egy lassan 1 hektáros biokertészetté nőtte ki magát. Zöldségeket, gyümölcsöket termelünk, mindezt ökoszemlélettel, biomódszerekkel. Rá kellett ébrednünk, hogy nem csak az a fontos, hogy mit eszünk és teszünk le a gyerekeink elé az asztalra, hanem az is, hogy az a paradicsom, paprika, cseresznye honnan jött, mennyit “utazott”, hogyan termesztették, mikor szedték le, mivel permetezték, kezelték. A földet (jobb esetben), amiben termett, hogyan művelték és még rengeteg kérdés merülhet fel ennek kapcsán az emberben (főleg miután maga is nekiállt termelni és rájött, hogy hát itt minden mindennel összefüggésben van). A kertészkedésről szerzett tudásunkat elkezdtük rendszerezni, összeszedni, és videós formában a youtube-on is elérhetőek, ezzel is támogatva azokat, akik szeretnének ugyanezen az úton járni (ide kattintva megnézheted). Maga a csatorna leginkább kertészkedésről, fenntartható gazdálkodásról szól, így a táplálkozási vonatkozása már kevéssé fér bele, ezt szeretném ezen a felületen pótolni, kiegészíteni. Szóval lesz szó a fenntartható táplálkozási szokásokról, a szezonális élelmiszerekről, sőt szeretnék valamilyen formában ideillő receptek is megosztani, amik egyszerűek, nekünk beváltak, és nem kell 5 féle bio boltot és szaküzletet felkeresni ahhoz, hogy elkészüljenek.   

Ami még eléggé foglalkoztat, és magam is szeretnék fejlődni ezen a téren, az az előre tervezés, ételek, menük, bevásárló listák írása. Kicsit hadilábon állok ezzel a témával, de szeretnék már haladni vele valamerre, amint megtalálom az étlap tervezés szent grálját, mindenképpen beszámolok róla. :)

Nagyjából ez lenne a célom az elkövetkezendőkben, de ha esetleg más témákat is érintenék, nem kérek elnézést :) Ezek a cikkek a lehető leggondosabban fognak elkészülni, kicsit több saját vélemény, talán kicsit kevesebb kutatómunka. Kicsit könyedebb, személyesebb témákat szeretnék behozni, ezért is írtam meg ezt a kis előzetest, hogy szóljak :D. 

Köszönöm ha eddig is olvastad a cikkeimet, ha bárhol követtél és most visszatértél velem együtt, de akkor is szívesen látlak, ha még új vagy a blogon :) Mindenképpen ajánlom eddigi postjaimat, magam is meglepődöm néha, milyen szépen összeszedtem egy-egy témát, jó újraolvasni :)

 

Lakosné Kölb Noémi
Dietetikus
Családanya
Őstermelő

 

A bejegyzés trackback címe:

https://miteszikanya.blog.hu/api/trackback/id/tr3218123864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Többet szeretnél tudni? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Mit eszik Anya?

Üdvözöllek a blogon! Dietetikusként azzal a céllal kezdtem neki ennek a blognak, hogy hiteles, tudományos alapokon nyugvó, de mindenki számára könnyen érthető és elsajátítható információkat, tippeket adhassák át. Három gyermekes anyaként pedig az a célom, hogy segítsek sorstársaimon :)

Friss topikok

süti beállítások módosítása