Létezik vacsora este hat után is?

Miután elfogyasztottuk jelentős mennyiségű reggelinket és ebédünket, vacsorára már jobb, ha csak a morzsákon tengődünk? A népszerű szólás: „Reggelizz, mint a király, ebédelj, mint a polgár, vacsorázz, mint a koldus!” újabb hibás állítást közöl, mint ahogy az este hat utáni sokak által hirdetett tiltás is. Korgó gyomorral lefeküdni, és másnap farkas éhesen kelni sem egészséges. Pláne nem egy kismamának, vagy szoptatós édesanyának, akinek az anyagcseréje megváltozik, energia- és tápanyagigénye megnövekszik ebben az időszakban. A többletenergiát nem egy étkezés során kell elfogyasztani, hanem az egész napos étkezések között elosztva. Sokkal inkább az a fontos, hogy mit és mikor, nem feltétlenül a mennyiség a legfőbb szempont.

Mit?

A vacsorának, csak úgy, mint a reggelinek és az ebédnek, az egészséges életmód jegyében kell kialakulnia. Az asztalra kerüljön teljeskiőrlésű gabona, sok zöldség vagy gyümölcs, teljesértékű fehérje valamint folyadék gyanánt leginkább víz. Az nap utolsó étkezésének nem kell nehéz, több fogásos, meleg ételnek lennie, inkább egy könnyű szendvics, valamilyen túrókrém teljeskiőrlésű kenyérrel, esetleg virsli, tojás, vagy valamilyen egyszerű töltött zöldség, gomba. Valamilyen hús vagy tejtermék mindenképpen szerepeljen az étlapon, hogy a fehérjebevitelünk elégséges legyen. Sportolóknak szokták javasolni, hogy utolsó étkezés gyanánt túrót fogyasszannak, ugyanis a benne található aminosavak miatt a szervezet az éjszaka folyamán nem nyúl az izmok fehérje tartalékaihoz. Ez terhesség és szoptatás alatt is rendkívül előnyös, hisz a fejlődő magzat így is elveszi, ami neki kell, hát igyekezzünk megtartani, amit meghagy ;).

Mikor?

A másik nagy kérdés, hogy mikor legyen a vacsora? Ez egy igen vitatott kérdés, széleskörben elterjedt az a tévhit, hogy este hat után már ne egyen senki, aki fogyni akar. Ez már csak azért sem állja meg a helyét, mert a vacsora időpontja inkább attól függ, ki mikor fekszik le. Ha valaki hajnalban kel minden nap, és kilenckor elmegy aludni, az valóban vacsorázhat hat-hét körül, de aki még hajnali egykor is ébren van rendszeresen, annak nem kell 7 órán keresztül koplalnia. A vacsora idejét határozza meg a mi és a családunk napirendje. Azt azonban érdemes betartani, hogy minimum egy de inkább két órával legfekvés előtt fejezzük be az étkezést, ezután már csak igyunk. Tehát ha öt étkezéssel számolunk, akkor így nézhetne ki egy mintanap az étkezések időpontját tekintve:

Étkezés

Időpont

Reggeli

7:00

Tízórai

10:00

Ebéd

13:00

Uzsonna

17:00

Vacsora

20:00

 

Persze ez túl ideális talán, hisz ki mikor tér magához, kinek mikor kell dolgozni, ki mikor kap ebédszünetet és stb, de igyekezzünk egy rendszert felállítani. Kelljünk fél órával korábban, hogy még otthon elfogyaszthassuk az reggelinket, és az ebéd után gondoskodjunk a munka végén valamilyen uzsonnáról, hogy amikor este hatkor haza esünk, ne fosszuk ki az egész hűtőt vacsora gyanánt. Az utóbbi azért is kerülendő, mert hosszú távon elhízáshoz vezethet, ugyanis ilyenkor több kalóriát viszünk be, mint amennyivel a szervezet hirtelen „el tudna számolni”. Ez pedig a felesleges kalória elraktározásához vezet. Az elhízás és a terhesség kapcsolatáról pedig már sok szó eset. Például a gesztációs diabétesz megelőzése, esetleg fennálltakkor a kezelése is az elhízáshoz vezető rossz szokások elhagyásánál kezdődnek.

Mennyit?

És mint azt az elején is leszögeztem az legvégén persze tartsuk be a mennyiségi korlátokat is. Alapvetően egy egészséges életmódban a vacsora körülbelül ugyanannyi energia tartalommal bír, mint a reggeli, és fele annyival, mint az ebéd. Az energia százalékos eloszlása az étkezésekre elosztva körülbelül így néz ki:

 

Étkezés

Energia eloszlása

1800 kcal

Reggeli

20%

360 kcal

Tízórai

10%

180 kcal

Ebéd

40%

720 kcal

Uzsonna

10%

180 kcal

Vacsora

20%

360 kcal

 

Tehát

A vacsora nagyon fontos, és elhagyása egyáltalán nem kedvez a se az anyának, se a babának, mert kialakulhat egy éhezéses szakasz. Ha olykor kimarad nem olyan nagy hiba, az viszont nagyobb probléma, ha munkából hazatérvén az egész hűtőt felfaljuk. Hogy vacsorára is az egészséges életmód elveit tudjuk alkalmazni, készüljünk könnyű uzsonnával, akár még a munkahelyen fogyasszuk is el, hogy hazaérvén ne rögtön a hasunk jusson eszünkbe, hanem kicsit tudjunk pihenni, vagy a gyerekekkel foglalkozni. Ha szusszantunk egyet, újult erővel intézhetjük el a bevásárlást és prezentálhatjuk az egészséges vacsorát családunknak. Fogyasszuk ezt az étkezést is nyugodt körülmények között, szépen megterített asztalnál, párunk vagy családunk társaságát kiélvezve! :)

Lakosné Kölb Noémi
Dietetikus

Ha tetszett a cikk kövesd a blogot, a "Mit eszik Anya?" csoportot a facebook-on, ha kérdésed, észrevételed van a témával kapcsolatban írj hozzászólást, vagy üzenj. 

További jó olvasgatást!

A bejegyzés trackback címe:

https://miteszikanya.blog.hu/api/trackback/id/tr9113879620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Többet szeretnél tudni? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Mit eszik Anya?

Üdvözöllek a blogon! Dietetikusként azzal a céllal kezdtem neki ennek a blognak, hogy hiteles, tudományos alapokon nyugvó, de mindenki számára könnyen érthető és elsajátítható információkat, tippeket adhassák át. Három gyermekes anyaként pedig az a célom, hogy segítsek sorstársaimon :)

Friss topikok

süti beállítások módosítása