Mennyire egészséges a strandkaja?
Kismamaként, mit válasszunk a strandon?

Dietetikusként elmondhatnám, hogy én aztán az egészséges kismamák mintapéldánya vagyok, hisz pontosan tudom mit, mikor és mennyit lehet/szabad/kell enni. De, hogy teljesen őszinte legyek, bár igyekszem a lehető legjobb és legtáplálóbb ételek közül választani, nem mindig sikerül úgy szerveznem a napjaimat, hogy mindig friss, zöldséges lasagne várjon az asztalon. Főleg nem nyáron, amikor a balatoni nyaralás alatt bizony lehetőségem sem volt a szálláshelyen sütni-főzni az egész családra. Viszont mindig keresem a lehető legegészségesebb alternatívákat, szóljon most hát ez a cikk arról, hogy mik ezek az alternatívák, és hogy mi az a bűnözés, ami abszolút szükségtelen, de még beleférhet?


Még nincs vége a strandszezonnak


Mivel igen aktuális, és még nekem is közeli élmény az egy hetes balatoni nyaralás, kezdjük a strandkaják és a strandokhoz közeli kis éttermek kínálatának kivesézésével. Bár nem törvényszerű, hogy lemondunk ilyenkor a házi kosztról, hisz, akinek jól felszerelt nyaralója van, annak nem okozhat gondot valami egyszerű, de finom étel elkészítése. Azonban nyaralni általában az ember nem azért megy, hogy egy kevésbé megszokott, rosszabbul felszerelt konyhában sürögjön-forogjon egész nap. Nekem - és szerencsére a férjemnek is - az az álláspontom, hogy nem csak a munkából jár a szabadság, hanem a házimunkából is, így a nyaralás nálunk egyet jelent a strandkajákkal, kis vendéglők menüs ajánlataival és egyszer-egyszer egy felkapottabb étterem felfedezésével (csak hogy ne maradjunk ki kis hazánk gasztrokultúrájáról sem).


A strandos büfék kínálata szinte mindig ugyanaz: lángos, palacsinta, hekk, kolbász, pizza, frissen sültek, fagyi és mostanában véltem felfedezni a velős pirítós elterjedtségét (bevallom még nem mertem megkóstolni, de állítólag nem véletlenül van az étlapokon:) ). Ebből válasszon az ember egészséges ebédet magának és a gyerekeinek. Az olajban sült szénhidrát bombák azért nem minden esetben annyira borzasztóak. Ha a lángost sajttal és tejföllel kérjük, és mondjuk, csak a felét esszük meg egymagunk a pizza nagyságú tésztának, akkor máris több fehérje és kevesebb kalória tartalmú volt az elfogyasztott étel. A pizzát sem kell kolbásszal, baconnal kérni, a sajtos, sonkás, gombás, ananászos, kukoricás változatok valamivel több hasznos tápanyagot tartalmaznak, a hekk pedig akármennyire is olajban sült, akkor is hal, és jó tulajdonsága, hogy kevésbé szívja meg magát olajjal, így ez talán a legjobb választás. Én kolbászt nem nagyon eszek strandon, erről bárkit szívesen lebeszélek. Sokkal jobb strandolás után grillrácson sütögetni, garantáltan jó minőségű kolbászkákat (magas hús-, alacsony zsír- és sótartalmú). Hozzá lehet sok zöldséget (akár grillezve is) és teljes kiőrlésű pékárut fogyasztani.


A palacsinta sem lesz sokkal egészségesebb, de valamivel több értékes tápanyagot tartalmaz a túrós vagy diós változat, mint a lekváros vagy nutellás. A fagyi mennyiségből például annyira nem nehéz visszavenni. Egy felnőttnek is tökéletesen elegendő egy gombóc fagylalt és nem kell minden nap a fagyis bódé előtt állni. Fagylaltból érdemes a gyümölcsösöket választani, bár cukor tartalma így is úgy is sok bármilyet választunk.
Az éttermek felhozatala leginkább frissensültekből áll. Vannak azok a kis kifőzdék ahol nem is merek mást rendelni, főleg nem a kánikulában. Kismamaként nagyon oda kell figyelni, mert ha kicsit is romlásnak indult például egy tejterméket tartalmazó étel (gyümölcs leves) vagy nem sült át megfelelően a hús (göngyölt húsételeknél simán előfordulhat), az ételmérgezéshez vezethet, ami nagyon veszélyes lehet ebben az állapotban (például a kiszáradás és az elégtelen tápanyagbevitel miatt). Én ezért tökéletesen jól megvagyok ilyen esetben a húslevessel, rántott sajttal vagy egyszerű rántott szelettel, sült burgonyával, rizzsel. A rántott camamberttel azonban érdemes vigyázni. A nemes penész kultúra, ami a külsején látható, ugyancsak ételmérgezést okozhat az arra érzékenyeknél (és ezt a sütés nem sterilizálja). Mivel brutális sajtimádó vagyok, egyszer-egyszer megengedek magamnak egy kevés camambert sajtot vagy briet, nekem még gondot nem okozott, de ehhez az is hozzá tartozik, hogy én tudom magamról, hogy egyáltalán nem vagyok érzékeny ilyenekre, ha valaki az egy napja lejárt tejtől is beteg lesz, az ne terhesség alatt próbálkozzon a tűréshatárának kikísérletezésével!


Végezetül még térjünk ki a folyadék fogyasztás sarkalatos pontjára. Kismamaként egyébként is fontos, hogy sok-sok folyadékot igyunk, de a strandon a melegben meg pláne, és ha már vannak gyerekek, akkor rájuk is kétszer annyira oda kell figyelni, hogy igyanak. Első szabály, mindig legyen nálunk egy csomó víz, és iszogassuk. Második szabály, ne vegyünk cukros „lónyálakat” a büfében, még akkor sem a hideg víz ugyanannyiba kerül, mint a kóla, jeges tea, gyümölcslének álcázott cukros lötyi. Harmadik szabály, ne csábuljunk el terhesen a jó hideg csapolt sör után, még a 1,5%-os gyümölcsös „limonádé” után sem. Kánikulában, melegben, amikor az ember amúgy is sokat mozog a strandon (főleg ha gyerekek is vannak), ki van tikkadva, ezerrel dolgozik a szervezet, hogy hűtsön, még a 1,5% alkohol tartalmú sör is "beüthet". Ez azért történik, mert a szervezetünk most pont nem azon van, hogy minél gyorsabb tempóra ösztökélje májunkat, hogy lebontsa az alkoholt, így az tovább marad a vérünkben és nagyobb eséllyel és mennyiségben jut el a magzathoz, akinek a pici fejlődő szervezetét károsíthatja. Ha már nagyon hiányzik valami habzó, sárga ital a kezünkből válasszuk a teljesen alkoholmentes változatokat. A gyümölcsös söritalok igazából szinte egyenértékűek a fent említett cukros „lónyálakkal”, de a "feeling kedvéért" egyszer-egyszer beleférhet. A legjobb hidratál üdítő viszont a fele arányban vizezett 100%-os gyümölcslé. Ezt ihatjuk bátran, és nagy melegben a gyerekek is lehet többet isznak, ha ezzel próbálkozunk. Válasszunk rostos, hozzáadott cukrot nem tartalmazó, ténylegesen 100%-os fajták közül. (A víz és gyümölcslé fele-fele arányú keveréke az izotóniás italok hidratáló képességével egyenlő.)

Lakosné Kölb Noémi
Dietetikus

Ha tetszett a cikk kövesd a blogot, a "Mit eszik Anya?" oldalt a facebook-on, ha kérdésed, észrevételed van a témával kapcsolatban írj hozzászólást, vagy üzenj. 

További jó olvasgatást!

A bejegyzés trackback címe:

https://miteszikanya.blog.hu/api/trackback/id/tr6615026808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Többet szeretnél tudni? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Mit eszik Anya?

Üdvözöllek a blogon! Dietetikusként azzal a céllal kezdtem neki ennek a blognak, hogy hiteles, tudományos alapokon nyugvó, de mindenki számára könnyen érthető és elsajátítható információkat, tippeket adhassák át. Három gyermekes anyaként pedig az a célom, hogy segítsek sorstársaimon :)

Friss topikok

süti beállítások módosítása